Χρησιμα αρθρα

Ενημέρωση για θέματα Γυναικολογίας, Εμβρυολογίας και Μαιευτικής.

αρθρο

11

ΜΑΡ/2022

Θηλασμός και Διατροφή

«Η λεχώνα που θηλάζει πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή»

Αυτή είναι μια συνηθισμένη έκφραση που χρησιμοποιούμε σαν συμβουλή στις μανούλες που θηλάζουν. Όμως τι ακριβώς εννοούμε ισορροπημένη διατροφή;
Σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, με καταμέτρηση θερμίδων , διαγράμματα και πίνακες  διατροφής κατά γράμμα;
Μάλλον όχι, γιατί κάπως έτσι καταλήγουμε σε μια πολυπλοκότητα στο θέμα της διατροφής με αποτέλεσμα άγχος , αγωνία και καμιά φορά απόρριψη του θηλασμού λόγω μιας δύσκολης διατροφικής ρουτίνας που ¨πρέπει¨ να ακολουθηθεί.
Ισορροπημένη διατροφή με λίγα και απλά λόγια σημαίνει υγιεινή διατροφή χωρίς υπερβολές και χωρίς αυστηρές δίαιτες. Εάν κάτι πρέπει να αλλάξει στη διατροφή σας αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας.
Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα  απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού σας.
Περιέχει νερό σε αρκετή ποσότητα (87% περίπου) , λιπίδια, πρωτεΐνες , υδατάνθρακες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, όλα σε ποσότητες ιδανικές για την σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν η διατροφή της μητέρας είναι ¨φτωχή¨ τότε ο οργανισμός της χρησιμοποιεί τα δικά της αποθέματα για να συσταθεί το απαραίτητο γάλα για το μωρό της. Άρα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή της ίδιας της  μητέρας.

Η διατροφή της μητέρας πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Λαχανικά (ωμά καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα ή σε χυμό)
  • Φρούτα ( ωμά καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα  ή χυμοί φρούτων)
  • Υδατάνθρακες ( δημητριακά , ζυμαρικά , ρύζι κλπ)
  • Γαλακτοκομικά ( γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ)
  • Κρέας
  • Θαλασσινά, όπως ψάρια ( αποφεύγουμε τα ωμά όπως το σούσι)
  • Αυγά
  •  Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Ελαιόλαδο  ( κατά προτίμηση) , φυτική μαργαρίνη, ω3 λιπαρά
Η μητέρα πρέπει να έχει ένα πλήρες  και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα όπως και κάθε ενήλικας  άλλωστε.
Κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να αποκλειστεί μόνο αν υπάρχει κάποιος λόγος πχ κάποια αλλεργία και αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος, ο οποίος και θα σας καθοδηγήσει για την περαιτέρω πορεία της διατροφής σας.

Δεδομένου ότι το γάλα αλλάζει σύσταση, μυρωδιά, ακόμα και γεύση ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα , το μωρό μαθαίνει στην ποικιλία των γεύσεων και σιγά – σιγά προσαρμόζεται.  Πάντα όμως μιλάμε για μια υγιεινή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγουμε τα μη σπιτικά φαγητά, όταν δε γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

 Μπορεί η μητέρα να πιεί καφεδάκι; Φυσικά !! όχι όμως περισσότερο  από δυο κούπες καφέ την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι ο καφές είναι φιλτραρισμένος και ότι δεν θα θηλάσει η μητέρα για το επόμενο δίωρο. Καφές, τσάι , σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη που μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αϋπνίες και  κολικούς στο μωρό.

Μπορεί η μητέρα να φάει μια λαχταριστή πίτσα; Φυσικά !! Ας προτιμήσει όμως την σπιτική ή κάποια που γνωρίζει την ποιότητα των υλικών της.

Γενικά επιλέγουμε φρέσκες πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων, πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά , ψήνουμε επαρκώς τα κρέατα (ειδικά κοτόπουλο για αποφυγή σαλμονέλας).
Γάλα η  μητέρα μπορεί να πίνει σε φυσιολογικές ποσότητες, εκτός αν μας δώσει σημάδια το μωρό ότι του προκαλεί αλλεργία.  Πίνω περισσότερο γάλα δε σημαίνει παράγω και περισσότερο γάλα.

Περιορίζουμε τα γλυκά, δεν τα απορρίπτουμε όμως. Μια καλή εναλλακτική είναι τα γλυκά του κουταλιού. Όσπρια , λάχανο, πράσο συνήθως προκαλούν αέρια στο ευαίσθητο εντεράκι των μωρών.  Κρεμμύδι και  σκόρδο  αλλάζουν τη γεύση του μητρικού γάλατος , αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα τα καταναλώνει η μητέρα.
Σε όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο .

Τέλος να αναφέρουμε ότι η μητέρα που θηλάζει διψάει αρκετά!!! Νερό πρέπει να πίνει όσο η ίδια θέλει και να είστε σίγουρες ότι καταναλώνει  άνετα την  κατάλληλη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός της!
Πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητα εάν η μητέρα ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή. Ειδική διατροφή συστήνεται από τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας του μωρού ή της μητέρας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φροντίστε να ενημερωθείτε για τη διατροφή στον θηλασμό από τη μαία που σας παρακολουθεί ή από τον παιδίατρο που θα διαλέξετε.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην κλινική μας ΘΗΛΕΟΣ ΥΓΕΙΑ θα ενημερωθείτε από τις μαίες και τους παιδιάτρους μας για ότι σας απασχολεί. Θα λύσουμε μαζί απορίες και θα σας δώσουμε τις βάσεις για να εδραιωθεί ένας ευχάριστος και υγιεινός μητρικός θηλασμός.

Μην ακολουθείτε παλιά γιατροσόφια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, κάνει καλό σε σας και το μωράκι σας.
Το μωράκι σας θα προσαρμοστεί στις διατροφικές συνήθειές σας.
Τρώτε κανονικές μερίδες και όχι μερίδες για δυο άτομα.
Εάν θέλετε να ξεκινήσετε κάποιου είδους δίαιτα( για απώλεια βάρους ή δίαιτα για χορτοφάγους)  πάντα να το κάνετε σε συνεργασία με τον παιδίατρο και τον διατροφολόγο σας.

Μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος και ο πιο κατάλληλος σύμβουλος μιας μητέρας που θηλάζει  είναι ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωράκι της. Ο παιδίατρος είναι αυτός που γνωρίζει τις ανάγκες του μωρού σας και θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια υγιεινή και κατάλληλη  διατροφή.

Χ’’Παντελιάδου Άννα
Προϊσταμένη Μαία Θήλεος Υγεία

διαθεσιμα αρθρα