Χρησιμα αρθρα

Ενημέρωση για θέματα Γυναικολογίας, Εμβρυολογίας και Μαιευτικής.

αρθρο

29

ΑΠΡ/2020

COVID-19 και Προγεννητική Φροντίδα-Αντιμετώπιση

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΟΥ
Ο νέος κορωνοϊός-2019 (SARS-CoV-2) ανήκει σε μια ομάδα μονόκλωνων RNA ιών που μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, οι οποίες κυμαίνονται από πολύ ήπιες (με λίγα συμπτώματα όπως του κοινού κρυολογήματος) έως και πολύ βαριές (σοβαρή πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατος). Δύο στελέχη του κορωνοϊού ήταν ευρέως γνωστά μέχρι σήμερα και μας έχουν απασχολήσει λόγω των επιπλοκών τους, ο SARS κορωνοϊός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και ο MERS κορωνοϊός που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΟΥ
Ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων του στόματος και της μύτης (απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα για διάστημα τουλάχιστον 15 λεπτά), αλλά και δια μέσου των χεριών, όταν έρχονται σε επαφή με δυνητικώς μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (πχ. χρήματα). Η περίοδος επώασης διαρκεί συνήθως 5 ημέρες αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και 14 ημέρες. Κλινικά μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, φαρυγγίτιδα, αρθραλγίες, μυαλγίες, κεφαλαλγία, καταβολή, διάρροια και δύσπνοια, ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Συνήθως η νόσος διαδράμει χωρίς σοβαρές επιπλοκές με παραμονή κατ’ οίκον. Η πλειονότητα των ανθρώπων που καταλήγουν σε νοσοκομείο είναι άνω των 50 ετών και συχνά έχουν κάποια υποκείμενη πάθηση. Το ίδιο ισχύει για όσους θα χρειαστούν υποστήριξη σε ΜΕΘ.


COVID-19 ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Έγκυες που παρουσιάζουν συμπτώματα ενδεικτικά του Covid-19 ή που είναι πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους και τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 ή 2105212000). Αν η συμπτωματολογία είναι ήπια πρέπει να μένουν σε απομόνωση στο σπίτι για 14 ημέρες. Έγκυες που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 πρέπει αν είναι εφικτό να αναβάλλουν για 14 ημέρες τα προγραμματισμένα ραντεβού με το γυναικολόγο τους, κατόπιν συνεννόησης μαζί του. Υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου και έλεγχος Doppler πρέπει να πραγματοποιείται μετά την ύφεση των συμπτωμάτων της μητέρας για να διαπιστωθεί το «καλώς έχειν» του εμβρύου (η κεφαλή του υπερήχου και όλα τα εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται με ειδικό διάλυμα και ίσως να χρησιμοποιούνται προστατευτικά καλύμματα).
Αν η έγκυος παρουσιάζει σοβαρότερη συμπτωματολογία η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ενδονοσοκομειακή, με παρακολούθηση από πολυδύναμη ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (μαιευτήρες, εμβρυομητρικοί, μαίες, αναισθησιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, μικροβιολόγοι, νεογνολόγοι). Τα νοσοκομεία - μαιευτήρια πρέπει να διαθέτουν δωμάτια απομόνωσης, κατά προτίμηση αρνητικής πίεσης και ΜΕΘ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιϊκή αγωγή. Η αντιμετώπιση βασίζεται στη βαρύτητα της κατάστασης της εγκύου και είναι συμπτωματική, με αντιπυρετικά (παρακεταμόλη), έλεγχο του ισοζυγίου των υγρών και των ηλεκτρολυτών, αντιδιαρροϊκά, τακτική μέτρηση των ζωτικών σημείων, εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, έλεγχος ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας και έλεγχος πηκτικότητας) παρακολούθηση της μυομητρικής δραστηριότητας και του εμβρυικού καρδιακού ρυθμού με καρδιοτοκογράφημα σε κυήσεις ≥ 26–28 εβδομάδων, υπερηχογραφική παρακολούθηση και Doppler, αντιβιοτική αγωγή σε πιθανή βακτηριακή λοίμωξη και ανάλογα με τη βαρύτητα οξυγονοθεραπεία για διατήρηση κορεσμού οξυγόνου ≥95%, χορήγηση υγρών και λήψη άλλων μέτρων.
 
Αυτή η οδηγία συντάχθηκε από τον Αν. Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας Ν. Βραχνή, τον Ιατρό Ν. Λούκα και τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο Δρ Ν. Αντωνακόπουλο. 
Η οδηγία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος που αποτελείται από τους Αν. Καθηγητή Ν. Βραχνή, Δρ Ν. Μπόντη, Δρ Ι. Κατσούλη, Δρ Σ. Ευκαρπίδη και Δρ Ν. Αντωνακόπουλο. 
 
Πρώτη δηµοσίευση: 23 Μαρτίου 2020. 
 
∆ηµοσιεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος (Ε.Ε.Μ.Γ.Ε.). 
Λεωφ. Βας. Σοφίας 124Β Αθήνα 115 26.
Τηλ.: 2107789211 
Fax: 2107777390
Ιστοσελίδα: www.hsoge.gr 
e-mail: info@hsoge.gr
 
Οι οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος βασίζονται σε αντίστοιχες οδηγίες Μαιευτικών και Γυναικολογικών Εταιριών του εξωτερικού, καθώς και άλλα επιστημονικά κείμενα. Είναι προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα και για τη σύνταξή τους χρησιμοποιούνται έγκυρες βιβλιογραφικές αναφορές. Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την κλινική κρίση του θεράποντος ιατρού. Η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι ξεχωριστή και ο ιατρός οφείλει να προσαρμόσει την επιστημονική γνώση στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού.

διαθεσιμα αρθρα

  • ΣΕΛΙΔΕΣ
  • 1
  • 2
  • 3