Χρησιμα αρθρα

Ενημέρωση για θέματα Γυναικολογίας, Εμβρυολογίας και Μαιευτικής.

αρθρο

31

ΙΑΝ/2015

Διαγνωστικές εξετάσεις στη Μαιευτική

Το υπερηχογράφημα είναι μία από τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις με την οποία μπορούμε, μετατρέποντας την ακουστική ηχώ των διαφόρων ιστών σε φωτεινά κύματα, να απεικονίσουμε διάφορες υφές του ανθρώπινουν σώματος και να παρατηρήσουμε την δομή τους.

  1. Τη διάγνωση της ενδομητρίου κυήσεως από την 5η εβδομάδα.
  2. Την παρακολούθηση της ενδομητρίου εμβρυϊκής ανάπτυξης.
  3. Τον υπολογισμό της ηλικίας κυήσεως.
  4. Την εκτίμηση του βάρους του εμβρύου.
  5. Την διάγνωση της εξωμήτριου κυήσεως.
  6. Την διάγνωση των αιμορραγιών της κυήσεως.
  7. Την διάγνωση της παλινδρόμου κυήσεως.
  8. Την διάγνωση και παρακολούθηση της πολυδύμου κυήσεως.
  9. Την διάγνωση ολιγαμνίου ή υδραμνίου.
  10. Τον καθορισμό της θέσεως του πλακούντα.
  11. Τον προσδιορισμό της προβολής του εμβρύου.
  12. Την παρακολούθηση των εμβρύων σε κυήσεις υψηλού κινδύνου.
  13. Την διάγνωση νεοπλασμάτων των έσω γεννητικών οργάνων κατά την κύηση.

Το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες (αυχενική διαφάνεια, ΡΑΡΡ-Α, β-HCG)

Στην ηλικία των 11 έως 14άρων εβδομάδων της εγκυμοσύνης γίνεται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, η οποία είναι συλλογή υγρού που εντοπίζεται πίσω από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα μεταξύ δέρματος και μυών. Η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας σε αυτές τις εβδομάδες της κύησης σε συνδυασμό με τη μέτρηση δύο βιοχημικών δεικτών (ΡΑΡΡ-Α και Free β-HCG) από το αίμα της γυναίκας αποτελούν μία από τις πιο αξιόπιστες εξετάσεις (~ 90%) για το σύνδρομο Down και μια σειρά άλλων ανωμαλιών (τρισωμιών 18,13, σύνδρομο Turner κ.λ.π). Έχει σημαντικά πλεονε­κτήματα σε σχέση με το παλαιότερο άλφα τεστ γιατί είναι πιο αξιόπιστο ( 90% έναντι 60% ) και γιατί γίνεται στο 1° τρίμηνο της κύησης έναντι του 2ου τριμήνου που γινόταν το άλφα τεστ, οπότε αν χρειαστεί διακοπή της κύησης αυτή γίνεται ευκολότερα.

Επίσης , με την εξέταση αυτή μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα του εμβρύου, την θετική καρδιακή λειτουργία, τα δύο χέρια, τα δύο πόδια, το κρανίο, τον εγκέφαλο, το στομάχι, την ουροδόχο κύστη, την είσοδο του ομφάλιου λώρου στην κοιλιά, τη σπονδυλική στήλη.

Υπερηχογράφημα β-επιπέδου

Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου προσφέρει την δυνατότητα πλήρους ανατομικού ελέγχου του εμβρύου και γίνεται την 20η – 22η εβδομάδα της κύησης. Η λεπτομερής αυτή εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό περιγεννετιστή μπορεί να εντοπίσει ανατομικές ανωμαλίες αλλά και σημεία που μπορεί να υποκρύπτουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

διαθεσιμα αρθρα

  • ΣΕΛΙΔΕΣ
  • 1
  • 2
  • 3